De top 3 van soa’s in Nederland

laboratorium

Helaas. Ze komen nog steeds veel voor in Nederland: seksueel overdraagbare soa’s. Ze worden over het algemeen overgedragen door direct seksueel contact. Omdat jaarlijks vele Nederlanders besmet raken, willen wij de kennis over de meest voorkomende soa’s onder de mensen vergroten. Daarom hebben wij de specialisten van How Are You Diagnostics gevraagd een top drie samen te stellen. Welke soa’s komen het meest in Nederland voor?

1. Chlamydia

Iedereen kent de naam ‘Chlamydia’. Niet zo vreemd, want deze seksueel overdraagbare aandoening komt enorm vaak voor. De bacterie wordt door ruim 2,8% van alle Nederlandse jongeren onder de 34 jaar meegedragen. Een besmetting vindt plaats door direct contact tussen de slijmvliezen van geslachtsdelen. Daarbij kunnen ontstekingen ontstaan. Vaak in de plasbuis, anus en baarmoedermond. Dit geeft een branderig gevoel bij het plassen, extra afscheiding of jeuk. Veel mensen ervaren geen klachten, maar de gevolgen zijn groot.

2. Genitale wratten

Een soa van een compleet andere orde is de genitale wrat. De naam zegt het eigenlijk al: deze aandoening uit zich in de vorm van kleine knobbeltjes, die het meeste weg hebben van wratten. Ze beginnen klein, maar worden steeds groter en verspreiden zich vaak over het geslachtsdeel. Je kunt er niet alleen mee besmet raken bij seksueel contact, maar ook door vieze washandjes en/of handdoeken te gebruiken. Naast de zichtbare symptomen, kan de soa pijn en jeuk veroorzaken. Bijvoorbeeld bij het vrijen.

3. Gonorroe

Chlamydia en Gonorroe worden vaak in één zin genoemd. Niet zo vreemd, want deze twee soa’s komen vaak tegelijk voor. Bij beide aandoeningen is er sprake van een bacterie, die zich in de slijmvliezen nestelen. Gonorroe beperkt zich echter niet tot de geslachtsdelen. Je vindt de bacterie ook terug bij de anus, keel en ogen. Omdat mannen vaak afscheiding bij de plasbuis ervaren, wordt deze soa ook wel een ‘druiper’ genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *