Een soa oplopen, daar zit je niet op te wachten

Wanneer je wat ouder bent, en seksueel actief bent, dan weet je heel goed wat de gevolgen kunnen zijn van onveilige seks. Tijdens de middelbare school heeft iedereen wel seksuele voorlichting gehad en hebben we hier allemaal met rode oortjes naar geluisterd. Tot het ongemakkelijke aan toe. Maar toch, wanneer we ouder worden en puntje bij paaltje komt. Vergeten we allemaal wel eens om het veilig te doen. En dat is iets, wat we natuurlijk zelf in de hand hebben. Het is in the heat of the moment, niet altijd het punt wat door je gedachten gaat om even te stoppen om daarna weer door te gaan. Maar er zitten natuurlijk wel gevolgen aan het hebben van onveilige seks. 

Gevolgen van het hebben van niet veilige seks

We kennen allemaal de verhalen, we kijken series en we lezen ook allemaal artikelen waar mensen het hebben over het hebben van onveilige seks en de gevolgen die je daarbij kan ondergaan. Maar of we daar zelf altijd aan denken wanneer we op het moment zelf zijn, daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. De een is er heel erg mee bezig en de ander denkt er eigenlijk niet over na en ziet wel wat er gebeurt. Maar wanneer je goed over de gevolgen gaat nadenken, dan is er altijd meer waar het mis kan gaan dan wanneer het goed gaat.

Geen symptomen of geen last?

Een soa oplopen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. En het is zo, dat wanneer je te lang met een soa rond loopt omdat je geen symptomen hebt of geen last, dan kan het juist gevolgen hebben voor langere termijn waar je liever ook niet over na denkt. Denk bijvoorbeeld aan onvruchtbaarheid. Dat is iets waar je momenteel niet over nadenkt omdat je nog niet aan kinderen moet denken, maar het kan wel roet gooien in jouw toekomst plannen. Een chlamydia test vrouw of man zo nu en dan doen wanneer je seksueel actief bent en het niet veilig doet, is helemaal niet zo'n verkeerd idee. We weten ook allemaal dat het niet de leukste uitstapjes zijn wanneer je naar de GGD moet om je te laten testen voor een SOA. In de angst dat je een bekende tegen komt. En altijd langs gaan bij eentje die niet in de buurt is, daar zit je ook niet altijd op te wachten. Dus veilige seks is daarin vaak de oplossing wanneer je geen vaste partner hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *