Hulpmiddelen in de zorg: tilliften

In Nederland is de zorgzwaarte aan het toenemen. Doordat het aantal ouderen in ons land blijft groeien stijgt ook de zorgvraag. Dit is merkbaar in de verpleging, de verzorging maar ook in de zorg die thuis geboden wordt.

Goede zorg


Door de vergrijzing komen er steeds meer zorgvragers bij die afhankelijk zijn van tilhulpmiddelen, bijvoorbeeld om vanuit de rolstoel in bed te komen. Om te beschikken over de juiste tilhulpmiddelen levert verschillende voordelen op. Zo kan de zorgvrager rekenen op een comfortabele en veilige transfer van plek A naar plek B. Voor zorgverleners kan de fysieke belasting flink afnemen, bijvoorbeeld wanneer er gewerkt wordt met een plafondtillift. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten tilliften.  

Mobiele tilliften: actief en passief


Als hulpmiddel wordt de mobiele tillift al heel wat jaren ingezet om zorgvragers te kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld van het bed naar de stoel of van de stoel naar het toilet. Kan een zorgvrager nog zelfstandig staan en actief meewerken aan de transfer, dan wordt een actieve tillift ingezet. Dit type mobiele tillift wordt gebruikt voor zorgvragers die ondersteuning nodig hebben bij het gaan staan. Kan een zorgvrager niet actief deelnemen aan de transfer, dan wordt een passieve tillift ingezet. Bij dit type mobiele lift ligt of zit de zorgvrager in een tilband.

Werken met een mobiele tillift


Een mobiele tillift biedt voordelen maar er kleven ook enkele nadelen aan dit tilhulpmiddel. Dat heeft met name betrekking op de fysieke inspanning die het verplaatsen van de tillift vraagt van de zorgverlener. Het gewicht van de mobiele tillift maakt het draaien vaak zwaar. Daarbij zijn de ruimtes waarin mobiele tilliften gebruikt worden vaak relatief klein. Denk bijvoorbeeld aan kamers in een verzorgingshuis. Het zwenken kan dan behoorlijk lastig en fysiek belastend zijn voor zorgverleners. Zij lopen dan ook het risico blessures op te lopen aan bijvoorbeeld rug, schouders of nek.

Plafondlift


Er is een alternatief tilhulpmiddel waar zorgvragers eveneens veilig en comfortabel mee verplaatst worden, maar dan zonder dat dit zorgverleners veel fysieke inspanning kost. Dat alternatief is een plafondlift. Als tillift in de zorg biedt een plafondlift enkele voordelen ten opzichte van een mobiele tillift. De fysieke belasting voor zorgverleners neemt sterk af, wat kan resulteren in een lager ziekteverzuim. Daarbij kunnen de transfers sneller uitgevoerd worden. Deze tijdwinst kan heel welkom zijn in zorgcentra. Daarnaast vraagt een plafondlift om minder vrij vloeroppervlak dan een mobiele tillift. Dat betekent dat de plafondlift ook erg geschikt is voor inzet in kleinere ruimtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *