Stress symptomen, wat zijn het en hoe pak je ze aan?

Stress is iets wat we allemaal in ons leven wel eens zullen ervaren. In eerste instantie hoeft stress ook zeker niet altijd iets slechts te zijn. Stress voor een examen of voor bijvoorbeeld een belangrijke dag op het werk kan je zelfs net motiveren om het beste uit jezelf naar boven te halen. Het wordt pas een probleem wanneer er sprake is van aanhoudende stress die een negatieve impact heeft op je lichaam. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van het ontstaan van stress symptomen. Ben jij ook benieuwd naar hoe je deze precies kan herkennen en vooral wat je kan doen om ze op te lossen? Dan is het zeker interessant om de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Wanneer ontstaan er stress symptomen?

Stress symptomen krijg je niet van één keer met een klein beetje stress te worden geconfronteerd, integendeel. Wanneer je dergelijke symptomen vaststelt is dit doorgaans het gevolg van stress die een significante tijd aanhoudt. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een hectische levensstijl of van bijvoorbeeld een zeer drukke job. Ook tijdens belangrijke periodes in het leven van een mens zoals met name de geboorte van een kind kan er sprake zijn van intensieve en aanhoudende stress. Stress voor het examen of voor bijvoorbeeld een belangrijke werkdag kan zich ook uiten onder de vorm van bijvoorbeeld buikpijn, maar die gaat doorgaans na het examen of de werkdag meteen weer over. 

Hoe kan je stress symptomen herkennen?

We kunnen in de praktijk stellen dat ongelofelijk veel verschillende symptomen kunnen wijzen in de richting van stress. Het probleem met stress symptomen is dat ze ook lang niet altijd meteen herkend kunnen worden als stress. Het is namelijk zo dat de gevolgen die je ervan ervaart ook kunnen wijzen op een reeks van andere aandoeningen. Enkele typische symptomen van stress zijn bijvoorbeeld:

  • Een versnelde hartslag en een versnelde ademhaling;
  • Vermoeidheid en een stevig gebrek aan energie;
  • Veel of net zeer weinig trek om te eten;
  • Hoofdpijn; 
  • Spierpijn;

Bovenstaande symptomen die je kan ervaren bij stress zijn zeker nog niet alles. Daarnaast is het in de praktijk eveneens zo dat veel mensen ook nog geconfronteerd worden met bijvoorbeeld last van zweten, slaapstoornissen, een hoge bloeddruk evenals een gevoel van duizeligheid. Merk jij ook één of meerdere van deze symptomen bij jezelf op? Dan is het belangrijk om na te gaan of ook jij mogelijks niet wordt geconfronteerd met aanhoudende stress.

Hoe stress symptomen aanpakken?

Beseffen dat je te maken hebt met stress symptomen is uiteraard nog maar het begin. Voor veel mensen geldt dat ze op een zeker ogenblik beseffen dat ze onder stevige stress staan, maar daar verder eigenlijk helemaal niets meer mee doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is dan ook altijd van belang om de oorzaak van het probleem aan te pakken en toe te werken naar een interessante oplossing. Door de oorzaak van de stress te verhelpen en vooral door even rust te nemen voor jezelf is het mogelijk om deze vervelende symptomen uit je leven te verbannen. Op deze manier zal je, je terug echt helemaal goed in je vel kunnen voelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *