Waarom we mondkapjes moeten dragen

Waarvoor dienen mondkapjes? Mondkapjes draag je om te voorkomen dat je een ander besmet. Het is niet zo dat je door het dragen van een mondkapje voorkomt dat jezelf wordt besmet. Het is de bedoeling dat je een mondkapje alleen draagt wanneer dat nodig is. Een situatie waarbij het noodzakelijk is, is bijvoorbeeld thuis isolatie. Wanneer het nodig is dat er andere mensen in huis komen, moeten zowel de personen die in huis aanwezig zijn als de mensen die binnen willen komen een mondkapje dragen. Mondkapjes zijn verplicht in openbare ruimtes, bij bus- en tramhaltes, in het openbaar vervoer, in vliegtuigen en in touringcars. Iedereen vanaf 13 jaar is verplicht om op deze plaatsen een mondkapje te dragen. Wanneer je geen mondkapje draagt waar dat wél verplicht is kun je een boete riskeren van € 95. -. 

Zijn wasbare mondkapjes geschikt?

Het RIVM adviseert om een mondkapje te dragen op plaatsen waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Wil je wasbare mondkapjes kopen let er dan op dat deze minimaal 3 lagen bevat. Wanneer je een wasbaar mondkapje van 3 lagen draagt kan deze, bij goed gebruik, bescherming bieden tegen de overdracht van het virus naar anderen. Met goed gebruik wordt bedoeld; na eenmaal dragen wassen en het mondkapje niet met de handen aanraken. Je raakt alleen de elastieken van het mondkapje met je handen aan. Het is ook aan te raden om na het op- of afzetten van je mondkapje de handen te wassen.

Welk mondmasker is voor jou geschikt?

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Vaak worden de (medische) mondkapjes ook wel mondmasker genoemd. Maar welk mondmasker is voor jou geschikt? Heb je een medisch mondmasker nodig voor je beroep dan zal deze in de meeste gevallen worden aangekocht via je werkgever. Verleen je zorg aan een naaste dan kun je een mondmasker kopen. Welk mondmasker je nodig hebt is afhankelijk van de soort zorg die je verleent. Je kunt bij de beschrijving of op de verpakking van de mondmaskers alle informatie terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *