Wat is fysiotherapie?

In de fysiotherapie zijn er veel specialismen. Hoewel dit in de hele beroepsgroep bekend is, wordt dit door het grote publiek vaak over het hoofd gezien. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de vijf meest voorkomende specialismen in de fysiotherapie. Lees verder om uit te vinden welk specialisme het meest geschikt is voor u of uw familielid.

Orthopedische fysiotherapie

Orthopedische fysiotherapeuten diagnosticeren, begeleiden en behandelen aandoeningen en letsels van het bewegingsapparaat.

Ze helpen mensen ook te herstellen van een orthopedische operatie. Deze specialiteit van de fysiotherapie is het meest te vinden in de poliklinische klinische setting. Orthopedische therapeuten zijn opgeleid in de behandeling van post-operatieve gewrichten, sportblessures, artritis en amputaties, naast andere blessures en aandoeningen. Gewrichtsmobilisaties, krachttraining, hot packs en cold packs, en elektrische stimulatie worden vaak gebruikt om het herstel in de orthopedische setting te bespoedigen.

Degenen die letsel of ziekte hebben opgelopen die de spieren, botten, ligamenten of pezen van het lichaam hebben aangetast, kunnen baat hebben bij beoordeling door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in orthopedie. Typische letsels die door orthopedische PT’s worden behandeld zijn onder andere:

– Fracturen

– Verstuikingen

– Tendonitis

– Slijmbeursontsteking

Een orthopedisch fysiotherapeut kan de juiste oefeningen voorschrijven voor uw specifieke aandoening van uw botten, spieren of gewrichten.

Tip: fysiotherapie aanbod in Helmond

Geriatrische fysiotherapie

Geriatrische fysiotherapie behandelt tal van problemen die mensen ondervinden tijdens het normale verouderingsproces van volwassenen.

Hieronder vallen (maar zijn niet beperkt tot) artritis, osteoporose, kanker, de ziekte van Alzheimer, heup- en gewrichtsvervanging, evenwichtsstoornissen en incontinentie. Ze kunnen ook betrokken zijn bij hartrevalidatie of neurologische fysiotherapie. Geriatrische fysiotherapeuten ontwikkelen geïndividualiseerde programma’s om de mobiliteit te herstellen, pijn te verminderen en de conditie te verbeteren.

Neurologische fysiotherapie

Neurologische fysiotherapeuten werken met mensen die een neurologische aandoening of ziekte hebben. Hieronder vallen de ziekte van Alzheimer, ALS, hersenletsel, cerebrale parese, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, ruggenmergletsel en beroerte. Veel voorkomende problemen van patiënten met neurologische aandoeningen zijn verlamming, slechtziendheid, slechte balans, moeite met lopen en verlies van onafhankelijkheid. Therapeuten werken met patiënten om deze gebieden van disfunctie te verbeteren.

Cardiovasculaire en longrevalidatie

Cardiovasculaire en pulmonale revalidatie fysiotherapeuten behandelen een grote verscheidenheid aan mensen met cardiopulmonale aandoeningen, alsmede mensen die een hart- of longoperatie hebben ondergaan. Primaire doelen van dit specialisme zijn het vergroten van het uithoudingsvermogen van de patiënt en functionele onafhankelijkheid. Als u een hartaanval hebt gehad, kunt u met een cardio-/pulmonale PT-specialist werken in uw cardiale revalidatieprogramma.

Pediatrische fysiotherapie

Kinderfysiotherapie helpt bij de vroege opsporing van gezondheidsproblemen en bij de diagnose, behandeling en begeleiding van zuigelingen, kinderen en adolescenten met een verscheidenheid aan letsels, aandoeningen en ziekten die de spieren, botten en gewrichten aantasten.6 De behandelingen richten zich op het verbeteren van de grove en fijne motoriek, balans en coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen, evenals cognitieve en zintuiglijke verwerking en integratie. Kinderen met een ontwikkelingsachterstand, cerebrale parese, spina bifida en torticollis zijn enkele van de patiënten die door kinderfysiotherapeuten worden behandeld.

Als u een ziekte of verwonding hebt die resulteert in een beperkte functionele mobiliteit, kunt u baat hebben bij een PT om u te helpen herstellen. Wanneer u op zoek bent naar een fysiotherapeut, overweeg dan om een specialist voor uw aandoening te vinden. Op die manier bent u er zeker van dat u de best mogelijke zorg krijgt en snel weer op het oude niveau van activiteit en functie bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *